Zdravé stravování v průběhu těhotenství
Strava těhotné ženy nemusí být svým složením zásadně rozdílná od běžné stravy sestavené podle zásad zdravé výživy. Těhotná žena se nemusí ve svých jídelních zvyklostech příliš omezovat, pokud to není nutné pro některou z těhotenských komplikací.Také však není vhodné, aby se přejídala. V praxi, při našich zvycích a zlozvycích to znamená konzumovat stravu dobře vyváženou s dostatečným množstvím plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálních látek a s omezením konzumace tuků a volných sacharidů.
Strava těhotných žen
Strava těhotné ženy nemusí být svým složením zásadně rozdílná od běžné stravy sestavené podle zásad zdravé výživy.Těhotná žena se nemusí ve svých jídelních zvyklostech příliš omezovat, pokud to není nutné pro některou z těhotenských komplikací.Také však není vhodné, aby se přejídala. V praxi, při našich zvycích a zlozvycích to znamená konzumovat stravu dobře vyváženou s dostatečným množstvím plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálních látek a s omezením konzumace tuků a volných sacharidů.
Množství přijímané potravy by nemělo být, zvláště v 1. 2/3 těhotenství vyšší než množství na jaké byla žena zvyklá před graviditou.
Váhové přírůstky během těhotenství
V 1.trimestru by měl být váhový přírůstek 1 - 2 kg týdně, v 2. – 3. trimestru 1/2 kg týdně. Celkem tedy 8,5 až 12 kg.
Plnohodnotné bílkoviny může těhotná žena přijímat v libovém masu, vejcích, v nízkotučném mléce a mléčných výrobcích, jež současně dodávají tělu vápník důležitý pro stavbu kostí a zubů plodu. Denní příjem vápníku má být 1200 - 1500 mg.
Velmi důležité je zvýšení příjmu vitamínů a minerálních látek cca o 20 - 30%. Z přirozených potravinových zdrojů můžeme získat:
Vitamin A |
z masa, ryb, vnitřností, vajec, sýrů, másla, mléka a mléčných výrobků, mrkve, paprik, šípků a rajčat
|
Vitamin B1 |
z celozrnného pečiva, kvasnic, brambor, listnaté zeleniny.
|
Vitamin B2 |
z živočišných i rostlinných potravin
|
Vitamin C |
z rybízu, paprik, zelí, citrusových plodů, brambor...... |
Vitamin D |
z masa mořských ryb, zelí, pomerančů, banánů, datlí |
Vitamin E |
z listnaté zeleniny, luštěnin, vajec
|
Vitamin K |
ze salátu, tykve, zelí, špenátu, vnitřností
|
Jak je důležitá Kyselina listová v průběhu těhotenství
Jedním z 8 vitamínů skupiny B je kyselina listová , která se v těhotenství podílí na řadě životně důležitých metabolických pochodů - na přenosu genové informace z buňky k buňce a na všech růstových a vývojových procesech v organizmu. Při plánovaném těhotenství lékaři doporučují užívat kyselinu listovou 3 měsíce před početím a pak v celém prvním trimestru.
Kyselina listová má velmi pozitivní vliv na prevenci proti vadám mozku a míchy dítěte, působí rovněž proti rozštěpu patra. Rty a patro se formují ve 2 měsíci těhotenství. Příznivé působení tohoto vitamínu se dále ukazuje v tom, že omezuje ranní nevolnosti. Dobrým zdrojem kyseliny listové je špenát, salát, chřest, rajčata, okurky, brokolice, obilniny, kvasnice. Kyselina listová je nejvíce labilní vitamín. Při nešetrném zacházení ( krájení do zásoby, var, kontakt s kovy…) mohou ztráty dosáhnout až 90%.
Další důležité vitaminy
V těhotenství je důležitý přísun jódu. Jeho nedostatek je spojen s rizikem poruch vývoje plodu. U těhotných a kojících žen, novorozenců a kojenců je zatím nutné přidávat jód ve formě tablet.Přirozeným zdrojem jódu jsou mořské ryby ( 400 - 600 g/ týden) a mořské plody, jodované minerální vody. Diskutabilní je přívod jódu v soli. Těhotným ženám se doporučuje omezit solení až o 1/3, obzvláště v případě těhotenských komplikací jako je vysoký krevní tlak,otoky...
Nezanedbatelný je přísun železa . Získáváme jej z červeného libového masa, vnitřností, zeleniny, obilnin.
Jako prevence zácpy v těhotenství je vhodná zvýšená konzumace vlákniny. Vhodným zdrojem je zelenina, ovoce, zrniny, brambory a v případě snášenlivosti i luštěniny. Doporučená dávka je 30 g/den.
Zeleninu je třeba konzumovat pokud možno v syrovém stavu např. ve formě salátů
(mrkvový s celerem, čekankový s ovocem, z hlávkového zelí, rajčatový, okurkový s koprem..).Konzumujte denně 2-3ks sezónního, čerstvého ovoce.
K uhrazení denního množství tekutin ( nejméně 2 litry ) mohou vedle stolních vod a minerálek sloužit i ovocné čaje, zeleninové a ovocné šťávy. Nápoje sycené CO2, silné černé čaje a černou kávu je třeba konzumovat s mírou. Alkohol je třeba po dobu těhotenství a laktace vyloučit.
Kuchyňská úprava není omezena, řídí se zásadami zdravé výživy.
Doporučený jídelníček v druhých dvou trimestrech těhotenství
Každý den by těhotná žena měla zkonzumovat:
- 1 porci masa
- 1 porci sýra nebo ryby nebo vejce nebo luštěnin
- 2 porce chleba nebo obilovin
- 1 porci brambor
- 2 porce zeleniny ( hl. zelené a listové)
- 1 sklenku ovocné šťávy nebo 2 porce ovoce
- 1/2 l mléka nebo 200g jogurtu nebo 100g tav. sýra nebo 50g tvrdého sýra
- denně malé množství másla nebo vit. D fortifikovaného margarínu
Šestinedělí a laktace kladou na organizmus ženy zvýšené nároky. Proto je v poporodním období a po dobu kojení nutné zabezpečit ženě duševní pohodu a přísun energeticky a biologicky hodnotné stravy s přídavkem 1/2 l mléka / den. Nejen v tomto období je důležitý pitný režim.
Doporučené dávky vitamínů a min. látek pro těhotné od II. trimestru a pro kojící matky:
A |
1100,0 mg |
1200,0 mg |
B1 |
1,2 mg |
1,4 mg |
B2 |
1,6 mg |
1,8 mg |
C |
120,0 mg |
130,0 mg |
E |
14,0 mg |
18,0 mg |
D |
10,0 mg |
10,0 mg |
K |
65,0 mg |
65,0 mg |
Niacin |
17,0 mg |
20,0 mg |
B6 |
2,2 mg |
2,1 mg |
Kyselina listová |
400,0 mg |
280,0 mg |
B12 |
2,2 mg |
2,6 mg |
Ca – vápník |
1500,0 mg |
2000,0 mg |
Fe - železo |
28,0 mg |
24,0 mg |
Ze všech faktorů životního prostředí které ovlivňují zdravotní stav populace, je celková výživa a výživa v těhotenství považována za faktor nejdůležitější.
Souhrn zásad výživy v těhotenství:
- jezte pestrou stravu
- udržujte si přiměřenou tělesnou váhu
- vybírejte stravu obsahující nízké množství tuku, zvláště živočišného
- konzumujte dostatečné množství ovoce a zeleniny
- konzumujte dostatečné množství celozrnných výrobků
- konzumujte dostatečné množství plnohodnotných bílkovin v libovém mase, mléku a ml. výrobcích (kefírové nápoje, tvarohy, cottage aj.)
- omezujte spotřebu cukru
- omezujte příjem kuchyňské soli
- vypijte dostatečné množství tekutin (min.2 l)
- pokud příležitostně pijete alkoholické nápoje čiňte tak s mírou.
Pokud si nevíte rady s výživou během těhotenství a chcete poradit, kontaktujte mě. Ráda zhodnotím Vaše současné stravovací zvyklostí a pomohu sestavit pestrý, zdravý jídelníček, který bude odpovídat Vašim konkrétním potřebám.
Další informace získáte na: www.studiopaf.cz
krabičková dieta Praha - chutná dieta