Snižte svůj zvýšený cholesterol
Zásady diety při vysoké hladině tuků v krvi jsou velmi podobné pravidlům racionální výživy, kterými by se měl řídit každý moderní člověk., protože dnešní doba přináší mnoho nepříznivých vlivů, které se při špatné životosprávě mohou odrazit na zdravotním stavu člověka.
Jednoduché zásady jak se stravovat
Je důležité, udělat si postupně z této diety a moderních zdravých stravovacích návyků ŽIVOTNÍ STYL. Na dietu je třeba zvykat si pomalu, nenásilně zkrátka postupně, abyste si změny zažili a připadaly Vám naprosto normální.
Strava má být rozdělena do 5-6 jídel, která jsou přiměřeně energeticky a nutričně vyvážená.. Důležité je začít den zdravou snídaní, aby organismus neměl tendenci k ukládání tuků. Vyvarujte se pozdních večeří, mělo by se večeřet nejpozději do 19:00 hod. (tělo má nastaven svůj biorytmus, který nelze od přírody měnit). Druhou večeři můžete sníst 1,5 – 2 hodiny před spaním (je myšlena velmi lehká svačinka např.: zelenina, jogurt, tvaroh aj., pozor na sacharidy – ty se nedoporučují konzumovat po 19:00hod. vůbec!). Před spaním tělo pracuje s přijatými kaloriemi úsporně a snáze je ukládá ve formě podkožního tuku, proto musíme být v tomto směru velice opatrní!
Vzhledem k tomu, že HLP je velmi často sdružena s obezitou, je třeba nadváhu snížit. Samotné snížení hmotnosti vede často k výraznému poklesu cholesterolu i triglyceridů v krvi. Obecně je nutné omezení celkové konzumace tuků ve stravě, hlavně živočišných, obsahujících tzv. nasycené mastné kyseliny, jako je sádlo, máslo, lůj a nahradit je těmi, které obsahují polynenasycené mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy v tucích rostlinných – slunečnicový, řepkový, olivový olej. Celkový přívod tuků by neměl přesahovat 30% denní přijaté energetické dávky, celkový přívod cholesterolu smí být maximálně do 300 mg/den.
Hladina krevních tuků (hlavně triglyceridů) také zvyšují jednoduché sacharidy obsažené v cukru, cukrovinkách, medu, protože se snadno metabolizují na tuky a ukládají se do podkoží.
Neméně důležitý je také pitný režim, denně bychom měli vypít 2,5 - 3 l nekalorických tekutin. Nevhodná je také konzumace alkoholu, který má vysokou energetickou hodnotu a zvyšuje hladinu triglyceridů. Se změnou životního stylu je třeba začít již při nákupu potravin. Upřednostňujte potraviny čerstvé, málo a nebo vůbec nezpracované potraviny.
Co se mění ve stravování při zvýšeném cholesterolu v krvi
I.) Je třeba celkově snížit konzumaci tuků na max. 30% denního energetického příjmu a cholesterolu na max. 300 mg/den.
- vynecháním másla, slaniny
- používáním jen masa libového, výsekového 3x – max. 4x týdně
- častějším zařazováním ryb do jídelního lístku
- používáním pouze nízkotučných mléčných výrobků
- přípravou pokrmů bez tuku
Vzhledem k tomu, že tuky ze stravy zcela vyloučit nelze, nahrazujeme živočišné tuky rostlinnými oleji ( slunečnicový, sojový, řepkový, kukuřičný, olivový) a rostlinnými margaríny a halvaríny – Flóra, Rama, Perla, Alfa
II.) Je třeba zvýšit příjem vlákniny ve stravě
- častějším zařazováním zeleniny a ovoce do stravy (denní dávka má činit cca 400g)
- zařazováním celozrnného pečiva a chleba – omezení bílého pečiva ve stravě
- častějším zařazováním celozrnných výrobků, obilovin a luštěnin do stravy
Co je vláknina a jak je pro nás prospěšná
Za vlákninu považujeme ty části potravy, které nemohou být trávicím ústrojím využity a stráveny. Většinou jde o složené sacharidy. Vláknina urychluje střevní peristaltiku neboli pohyb střev tím, že na sebe nabaluje škodlivé látky, toxiny a tuk. Pomáhá je rychleji odvést z těla. Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Váže na sebe vodu a bobtná již v žaludku, čímž zvyšuje pocit nasycenosti a snižuje chuť k jídlu, vláknina a vlákninové preparáty se musí tedy vždy zapít minimálně sklenkou vody. Potrava bohatá na vlákninu pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vlákninu najdeme přirozeně v zelenině, ovoci, cereáliích, luštěninách, zrníčkách, otrubách. Optimální příjem pro člověka je 30g vlákniny denně.
III.) Je třeba podstatně snížit příjem alkoholu, vyloučit destiláty
Co je třeba změnit při zvýšené hladině cholesterolu v krvi
- je třeba zoptimalizovat hmotnost.
- snížit celkový příjem tuků ( viz. Hypercholesterolemie)
- zvýšit příjem vlákniny.
- značně omezit konzumaci cukru, cukrovinek a jednoduchých sacharidů (rafinovaný cukr, bílá mouka).
- snížit konzumaci alkoholu!
Obsah tuku (v g) a cholesterolu (v mg) ve vybraných potravinách (na 100g jedlého podílu)
Potravina |
tuk |
cholesterol |
Potravina |
tuk |
cholesterol |
Mléko Plnotučné mléko 3,5% Polotučné mléko 1,5% Acidofilní mléko 3,5% Acidofilní mléko 1,5% Podmáslí Jogurt smetanový 10% Jogurt polotučný 1,5% Jogurt nízkotučný 0,3% Kondenzované mléko 4% Kondenzované mléko 10% Smetana 10% Šlehačka 30% Zakysaná smetana 10% |
3,5g 1,5g 3,5g 1,5g 0,5g 10,0g 1,5g 0,1g 4,1g 10,1g 10,5g 31,0g 10,0g |
13mg 6mg 13mg 6mg 2mg 39mg 6mg 1mg 16mg 38mg 39mg 90mg 37mg |
Drůbež Kachna Husa Kuře prsa Kuře stehno Slepice Drůbeží játra Krůtí prsa Krůtí stehno |
17,2g 31,0g 0,9g 3,1g 20,3g 4,7g 1,0g 3,6g |
70mg 75mg 60mg 74mg 75mg 555mg 60mg 75mg
|
ŽIVOČIŠNÉ TUKY Máslo Přepouštěné máslo Vepřové sádlo |
83,2g 99,5g 99,7g |
240m 340m 86mg
|
SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO Svalovina bez tuku Kýta Kotlety Pečeně |
3,4g 18,0g 32,0g 13,2g |
70mg 70mg 70mg 65mg |
RYBY MOŔSKÉ Platejs Halibut Sleď Treska Filé z tresky Makrela Mořský okoun Mořský losos Mořský jazyk Chobotnice Ústřice Krabi Humr Slávka jedlá Mušle RYBY SLADKOVODNÍ Úhoř Okoun Pstruh Losos |
0,7g 2,3g 14,9g 0,4g stopy 11,6g 3,6g 0,8g 1,4g 0,8g 1,2g 1,4g 1,9g 1,3g 1,3g
24,5g 0,8g 2,7g 13,6g |
50mg 50mg 85mg 50mg 30mg 70mg 38mg 33mg 60mg 170m 260m 138m 182m 150m 113m
142m 72mg 55mg 35mg |
UZENINY Játrový sýr Měkké salámy Párky Telecí klobása Lovecký salám Játrová paštika Játrový salám Métský salám Mortadella Bílé klobásy Šunka pivní vařená uzená syrová vařená bez tuku drůbeží Slanina Lososová šunka bez tuku Uzená krůtí prsa
VEJCE – žloutek/celé |
30,4g 27,1g 24,4g 25g 32,8g 34,8g 42g 45g 32,8g 27g 19,2g 12,8g 35,0g 2,9g 0,8g 65g 5,5g 1,0g
|
85mg 85mg 65mg 100mg 85mg 137mg 147mg 85mg 85mg 100mg 85mg 85mg 110mg 85mg 70mg 90mg 70mg 60mg
1500/380mg |
krabičková dieta - chutná dieta