Jak jíst a netloustnout
Podařilo se vám konečně zhubnout a nechcete znovu přibrat? Pak musíte mít nejen dostatek pohybu a ideální složení stravy - důležité je i správně jíst!
Návodů, podle kterých zaručeně zhubnete, je mnoho, stejně tak existuje i velké množství různých doporučení, jak znovu nepřibrat - ale jen některé opravdu fungují. Jen dostatek pohybu a ideální složení stravy většinou nestačí, odborníci na životní styl a stravování jsou přesvědčeni, že velmi důležité je i to, kdy, kde a jak jíme. Jídlo je podle nich potřeba si důkladně a v klidu opravdu vychutnat! Pokud se někdo domnívá, že omezování v jídle v kombinaci se stresem a spěchem je ten nejlepší způsob, jak zhubnout a netloustnout, mýlí se!
Jezte v klidu!
Prokázaným faktem je, že pokud jsme od jídla něčím nebo někým vyrušeni, sníme ho víc. Poměrně logická pak tedy je i teorie, že čím více sníme nad svoji tělesnou potřebu, tím víc přibereme na váze. Jíst bychom tedy měli především v klidu, ale v současném uspěchaném světě to dost dobře vždycky nejde. V zaměstnání bychom se ale neměli nechat rušit alespoň při obědě, na který máme nárok!
Večer bychom si jídlo skutečně měli užít a vychutnat minimálně dvakrát a podle odborníků jsou nejlepší dny středa, pátek nebo sobota. Uvařit si můžeme nějaké oblíbené jídlo, klidně i kaloričtější, a to si pak skutečně užít při příjemné hudbě, a třeba i s pozvanými hosty. Určitě neuškodí ani sklenka dobrého vína…
I jídlo má mít i styl!
Určitě není zdravé, ale ani stylové, pokud jíme ve spěchu, ve stoje, nebo dokonce při chůzi. I namazaný rohlík, sendvič nebo nakrájené jablko k svačině v práci bude mít úplně jinou chuť, když si ho naservírujete na talířku.
Obědvat a večeřet by se mělo u stolu, z talířů a příborem, a to i kdybychom si ohřívali jídlo z předešlého dne a jedli sami. Zajímavý trik, jak si ještě víc zvýšit požitek z jídla je, že po každém soustu odložíme příbor a sousto si v ústech skutečně důkladně vychutnáme…
Porce by měly být přiměřené
Velikost porcí a množství snědeného jídla má samozřejmě zásadní vliv na přísun kalorií do těla. Na větší talíř celkem logicky dáváme větší porce než na talíř menší, a přitom by nám často právě menší porce stačila. Z toho je zřejmé, že bychom měli používat talíře, ale i misky a další nádobí menších rozměrů.
S pečivem je to stejné. Pokud si vezmeme třeba jen jeden rohlík, bude nám stačit. Jestliže si ale na stůl položíme košíček plný pečiva, sníme ho určitě mnohem víc, než bychom sami chtěli. Pečivo bychom ani neměli postupně ulamovat…
Sladké až nakonec
Sladké, pokud se konzumuje v přiměřeném množství a jen občas, neškodí! Dát si něco malého sladkého dvakrát týdně po nějaké vynikající večeři skutečně nikomu neublíží. Může to být třeba jen malý kousek čokolády, puding nebo ne příliš kalorický zákusek, případně třeba i zmrzlina nebo zmrzlinový pohár. Sladkého by mělo být méně než více a je důležité si ho opět pořádně vychutnat.
Nechtěnému zvýšení váhy se vyhnete, pokud bude vaše strava kaloricky vyvážená, budete mít dostatek pohybu a jídlo si budete vychutnávat. Pokud by se přeci jenom objevil nějaký kilogram navíc, je potřeba se ještě víc hýbat, a zároveň v ještě větším klidu jíst ještě menší porce…
krabičková dieta Praha - chutná dieta